zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Легализирането на марихуаната ще спести милиарди



Легализирането на марихуаната ще спести милиарди

Легалното използване на марихуаната за медицински цели би спестило на американския данъкоплатец 13,7 милиарда долара годишно, смятат икономисти.

7 май 2012, здраве.bg

Прилагането на забраната на марихуаната в момента коства конкретно на американските данъкоплатци милиарди долари годишно и има минимални дори нулеви ползи за икономиката.

От друга страна, легализирането на марихуаната не само ще спести на гражданите милиарди от ненужни такси, но и ще стимулира икономиката с до 100 милиарда долара годишно, твърдят икономисти.

В отворено писмо до президента, конгреса, щатските губернатори и законодатели над 550 икономисти, включително няколко нобелови лауреата, се опитват да привлекат вниманието на властите към доклада на проф. Джефри Майрън, който подчертава потенциалните икономически ползи от декриминализацията на марихуаната.

Озаглавен „Бюджетни заключения от забраната върху марихуаната”, докладът разкрива как легализирането, таксуването и регулирането на продажбата на марихуана ще направи чудеса за ограничаването на инфлацията в бюджета на страната и за осигуряването на нов поток на приходи.

„Заместването на забраната със система за таксуване и регулация би спестило 7,7 милиарда долара годишно от щатски и федерални разходи върху изпълнението на забраната и би осигурило приходи от такси в размер на поне 2,4 милиарда годишно, ако марихуаната се таксува като повечето потребителски стоки”, твърдят икономистите. „Ако обаче марихуаната се таксува като алкохола и тютюна, може да носи приходи от около 6,2 милиарда годишно”.

Цялата петиция можем да бъде видяна на адрес: http://web.archive.org

Над 60 милиона американци вече харчат повече от 110 милиарда долара годишно за марихуана, повечето от които накрая попадат в ръцете на екипите, борещи се с организираната престъпност. Ако марихуаната се легализира, вместо това честните граждани биха я отглеждали и продавали, което би инжектирало нов живот в западащата икономика и би пренасочило милиарди долари в брой от престъпниците към легитимните производители.

Най-малкото този дебат ще накара адвокатите на текущата политика да покажат, че забраната носи ползи, достатъчни да оправдаят...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.