zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

50% от случаите на рак могат да бъдат предотвратени



50% от случаите на рак могат да бъдат предотвратени

Половината от всички случаи на рак могат да бъдат предотвратени, ако хората се научат да живеят по-здравословно.

2 май 2012, здраве.bg

Половината от случаите на рак могат да бъдат избегнати стига хората да придобият навици, чрез които да живеят по-здравословно, се казва в нова научна публикация на американски специалисти. В нея тютюнопушенето се посочва като причина за 1/3 от всички случаи на рак а наднорменото тегло обяснява други 20% от смъртоносното заболяване, за което само в САЩ се отделят 226 милиарда долара за здравни грижи.

Например, до 3/4 от случаите на рак на белите дробове биха могли да бъдат избегнати, ако хората не пушеха, пише още изданието Science Translational Medicine.

Медицината е доказала, че много от другите видове рак също могат да бъдат предотвратени – или чрез ваксини, които предпазват от човешкия папилома вирус и хепатита, предизвикващи рак на маточната шийка и на черния дроб, или чрез ограничаване на излагането на слънце, което може да доведе до меланома - рак на кожата.

Обществото като цяло трябва да разбере нуждата от настъпването на тези промени и да положи сериозни усилия, за да внуши необходимостта от по-здравословни навици на поведение, твърдят изследователите от медицинския университет в Сейнт Луис, щата Мисури.

Правенето на физически упражнения, правилното хранене и отказът от тютюнопушенето са ключови начини за предотвратяване на до половината случаи на рак в световен мащаб, като само в САЩ над половин милион умират всяка година от това заболяване. Единствения по-смъртоносен конкурент на рака са сърдечносъдовите заболявания.

Но, разбира се, има редица препятствия за тези необходими промени на общественото поведение: скептицизмът, че от рака изобщо можем да се предпазим, както и навикът да търсим решение едва когато е твърде късно да спрем заболяването, са начело на списъка.

Също така по-голямата част от проучванията около това заболяване са свързани с лечението след появата му, а не с превенцията. Това е краткосрочен план, а не дългосрочен задълбочен подход за намаляване на заболеваемостта.

Тези фактори се усложняват допълнително от огромната...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.