zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ловът заради месото е ускорил разселването на човека



Ловът заради месото е ускорил разселването на човека

Месната диета е стимулирала и размножаването на хората.

27 април 2012, здраве.bg

Месоядството може би стои зад успеха в еволюцията на човешкия род. Когато праисторическият човек е започнал да яде месо и да ловува, тази нова, качествено различна диета, е помогнала на жените да отбиват кърмачетата си по-рано. Това, от своя страна, е довело до възможността да се раждат повече бебета в репродуктивния живот на тогавашните жени и е вероятен принос за постепенното разпространение на хората по цялото земно кълбо.

Връзката между консумацията на месо и по-бързото отбиване на кърмачетата е показана от група изследователи от университета Лунд в Швеция. Учените са сравнили данни от над 70 вида бозайници и са открили ясна закономерност.

За праисторическия човек ловът е бил много важна стъпка в еволюцията

Той е изисквал комуникация, планиране и използване на сечива, а за всички тези функции е бил необходим по-голям мозък. Месната диета е осигурила възможност да се развие точно този по-голям обем на мозъка.

„Това е известно от много време. Въпреки това, никой досега не е наблягал на силната връзка между консумацията на месо и продължителността на кърменето. Месоядството е позволило да бъдат съкратени периодите на кърмене, а оттам и времето между отделните раждания“, обяснява Елиа Соуни от университета Лунд.

Тя е еволюционен физиолог и заедно с неврофизиолога Мартин Гарвиц (също работещ в Лунд) и еволюционния генетик Аксел Янке (в момента във Франкфурт, но преди това в Лунд), е публикувала откритията си в научния онлайн журнал PlosOne.

Продължителност на периода на кърмене

Сред обществата на жените, привърженички на естествените методи в бременността и майчинството, средната продължителност на кърмене е 2 години и 4 месеца. Това никак не е много, в сравнение с максималната продължителност на живота при хората – 120 години. А ако го сравним с периода на кърмене при най-близките ни родственици – шимпанзетата, които кърмят малките си 4-5 години при продължителност на живота едва 60, периодът на кърмене при хората изглежда още...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.