zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова теория: не трудът, а бягането е превърнало маймуната в човек



Нова теория: не трудът, а бягането е превърнало маймуната в човек

Новата хипотеза за произхода на човека бе лансирана от американски учени.

17 април 2012, здраве.bg

Нуждата да се преминават бързо големи разстояния – в търсене на дивеч за лов или за бягство от враговете – е довела до такива изменения в анатомията на нашите първи предшественици, че е направила възможен постепенния преход към очовечаване на маймуните.

Това е новата теория за произхода на човека, публикувана от група американски учени, начело с професора по антропология от Университета „Харвард” Дениъл Либерман и професора по биология от Университета на щата Юта Денис Брамбъл.

Според тяхната теория способността на човека да пробягва големи дистанции се е развила преди около 2 милиона години. Това е дало възможност първите хомо сапиенс да ловуват по-успешно и да завладяват много по-бързо големи територии.

Благодарение на разнообразния лов хората са си осигурили богата на протеини храна, която е определяща за развитието на главния мозък.

От друга страна, за новите си възможности човекът е заплатил определена цена – хомо сапиенс е загубил навиците си да се катери с лекота по дърветата – начинът, по който маймуните и до днес имат достъп до храна и успешно се крият от повечето си врагове.

Обяснението на учените за тази промяна в навиците е, че приблизително преди 2 милиона години климатът на земята се е променил коренно и това е довело до рязкото намаляване на гъстите гори, които са били заменени от огромни тревни равнини. Именно, живеейки в тях, първите хора са усвоили навиците си да изминават бегом големи разстояния, съобщава Medical Xpress.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.