zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво ни прави истински щастливи?!Какво ни прави истински щастливи?!

Хората често се заблуждават, че повечето пари или намирането на подходящата половинка ще ги направят щастливи.

здраве.bg

Ако си мислим, че многото пари или успешният брак ще ни направят щастливи, може би трябва да помислим отново. Изследванията показват, че нито едно от тези неща не правят хората щастливи. Всъщност всички доказателства сочат, че щастието е минимално свързано с другите хора или обстоятелствата, в които попадаме.

Според изследването, проведено от Университета Куинсланд, разведените, овдовелите или жените, които никога не са се омъжвали, и вече са над 60-годишна възраст са по-щастливи от омъжените жени на същата възраст.

Тези факти противоречат коренно на предходни изследвания, според които омъжените жени са по-щастливи. Основната разлика привидно е в това, че по-възрастните необвързани дами имат активен живот и поддържат повече социални контакти.

Медицинските проучвания сочат, че щастието е полезно за здравето ни. Отразява се благоприятно на сърцето, изгражда силна имунна система и осигурява позитивна визия на живота, което позволява на хората да се справят по-добре с множеството разочарования и изненади.

Има множество препоръчвани подходи за подобряване на настроението - от повишаването на нивата на серотонина, през правенето на повече упражнения и яденето на шоколад, та до приемането на хранителни добавки като жълт кантарион и витамин В комплекс. Без съмнение всички тези методи допринасят за цялостното ниво на благополучие, но дълготрайното усещане за щастие не се крие в никое от тези решения.

Професорите по психология Дейвид Майърс и Едуард Дийнър са установили, че, макар че хората си мислят, че парите ще ги направят щастливи, това не се случва. Например личните приходи на средностатистическия американец са се увеличили над 2 пъти от 1960 до 1990 г., но процентът на хората, описващи себе си като щастливи, е намалял.

Всъщност нематериалните неща са тези, които правят хората щастливи. Иронията е в това, че повечето от нас прекарват цялото си време в опити да спечелят повече пари и не оставят достатъчно време за нещата, които наистина ги правят...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
психология    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.