zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Риба и морски дарове: интересни факти



Риба и морски дарове: интересни факти

Защо са полезни рибата и морските дарове и какви точно видове да избираме.

здраве.bg

... да ограничим до минимум поглъщането на замърсители, трябва да мислим на дребно. Или иначе казано – колкото по-голяма е рибата, толкова повече токсини съдържа. Някои видове като риба меч, акула, кралска скумрия е добре да се избягват, а за сметка на тях, ако наблегнем на рибите, стоящи по-ниско в хранителната верига (сардини и скумрия например), няма да сгрешим.

3. Рибата и морските дарове са свързани с ниския въглероден отпечатък

Ако консумацията на месо оставя въглероден отпечатък колкото обувката на Шакийл О’Нийл, то яденето на риба може да се сравни с отпечатъка от сандал. Групите по опазването на околната среда обясняват, че дори агнешкото месо произвежда три пъти повече въглеродни емисии от консервираната риба тон.

Как е била уловена рибата също е от значение. Но при всички положения, ако заменим телешкото месо и млечните продукти с риба, пилешко и зеленчуци, това ще има по-голямо екологично въздействие върху околната среда, отколкото преминаването на храни от изцяло домашна продукция.

4. Консервираните морски дарове са повече от удобство

Повечето консервирани храни са засищащи, в това чисто и рибата и морските дарове, но трябва да внимаваме със самите консерви, защото в облицовката им може да се съдържа бисфенол А, което е токсично съединение. За да избегнем подозрителните консерви, е препоръчително да избираме продукти, консервирани в буркани или кесии. Някои компании произвеждат и консервени кутии без бисфенол А.

5. Замразеното може да е дори по-прясно от „прясното”

Технологията за замразяване на рибата и морските дарове е напреднала много. Тези продукти веднага се замразяват при улавянето им като по този начин се запечатва свежестта и питателността им, след което замразените храни се транспортират в контейнери по много по-лесен и природосъобразен начин в сравнение с превозването на прясната риба. Според изследванията превозването на прясната сьомга вреди два пъти повече от транспортирането на замръзналата, а последната...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.