zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Риба и морски дарове: интересни факти



Риба и морски дарове: интересни факти

Защо са полезни рибата и морските дарове и какви точно видове да избираме.

здраве.bg

Рибата и морските дарове са особено полезни деликатеси и, ако и обичате да похапвате от тях, ще се наслаждавате не само на апетитния им вкус, но и на дългосрочни здравословни ползи. Изборът на тези продукти обаче също си има своите особености, а тези шест съвета ще ни помогнат да се уверим, че ядем наистина най-крехките и полезни протеини в любимите си морски храни.

1. Морските дарове, отглеждани във ферми

Отглежданите във ферми видове риба и морски дарове са си спечелили не особено добро име. Това се дължи в не малка степен на сьомгата от развъдниците, която често се третира с антибиотици и пестициди - за да бъдат контролирани паразитите. Заради това тази разновидност на рибата може да съдържа до 10 пъти повече полихлорирани бифенили (PCB) в сравнение с дивата сьомга.

Но пък отглежданите във ферми морски дарове като стриди и миди са чудесен избор. Те помагат за прочистването на водата и служат като своеобразни филтри и помагат за възстановяването на дивите популации. Освен това са много лесни за приготвяне в домашни условия – просто задушаваме мидите с различни подправки, овалваме ги в червен сос или се наслаждаваме на вкуса на суровите стриди директно от черупката.

Освен че са страшно апетитни, тези морски дарове са и богати на протеини, цинк, желязо, витамин В12 и омега-3 мастни киселини. Сред другите добре отглеждани по развъдниците видове са някои риби като морски вълк, пъстърва, барамунди и кона кампачи, риба с жълта опашка и високо съдържание на омега-3.

2. Рибата е последната дива храна

Прясната, току-що уловена риба не съдържа консерванти, добавки или антибиотици. Освен това е и най-здравословната протеинова храна на планетата, богата на полезни омега-3 мастни киселини и витамин D – две от хранителните вещества, които не достигат в диетата на много хора. И не на последно място – не съдържа запушващи артериите наситени мазнини. Но каква е уловката? Някои риби могат да съдържат високи нива на отровен живак или полихлорирани бифенили.

За...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.