zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха ваксина срещу инфарктСъздадоха ваксина срещу инфаркт

Първата в света ваксина против инфаркт вече излиза от експериментална фаза.

5 април 2012, здраве.bg

Шведски учени от Университета Лунд са разработили ваксина, която помага да се предотвратяват и лекуват сърдечносъдови заболявания.

Ваксината CVX-210 стимулира имунната система и спира наслагването на холестеролна плака по стените на артериите. По този начин се прекъсва стесняването на кръвоносните съдове – причина за повишено кръвно, холестерол и евентуален инфаркт.

Шведските изследователи, цитирани от АМИ-ТАСС, отбелязват, че основните причини за сърдечносъдовите заболявания в това число и за инфаркта са недостатъчното движение, лошата диета, пушенето и употребата на твърде много алкохол, но трябва да се вземат под внимание и наследствените фактори.

Дан Нилсон, ръководител на научния екип, смята, че такава ваксина може да се използва успешно като допълнение към вече съществуващите методи на лечение.

Очаква се ваксината срещу инфаркт CVX-210 да се появи на пазара най-много до 5 години, в началото под формата на инжекции, а по-късно и като аерозол.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.