zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването е опасно за здравето



Опасността нараства значително, ако системно спим по-малко от 6 часа на нощ.

3 март 2006, здраве.bg

Интернет, виртуално общуване, нощни предавания по телевизията: съвременното общество бодърства почти по цели денонощия. Съвсем наскоро започнахме да осъзнаваме колко вреден за нашето здраве е този ритъм на живот.
Учените твърдят, че недостатъчният сън повишава риска за много заболявания - рак, захарен диабет, затлъстяване.
Недоспиването нарушава всички функции на организма. Професор Ив Ван Котър от Университета на Чикаго пояснява, че нашият организъм, според своя биологичен строеж, не е в състояние да се приспособи към недостига от сън.
Хората се нуждаят от различно количество сън – на един му е достатъчно да подремне няколко часа, а друг се чувства ужасно, ако не е спал поне 10. На повечето хора са необходими 7 до 9 часа сън. Рискът за заболявания нараства особено, ако човек спи по-малко от 6-7 часа.
Клинично изследване, в което са взели участие 82 000 души, показва, че при недоспиване се отделят голямо количество хормони на стреса и се повишава артериалното налягане, а това е важен фактор за повишен риск от инфаркт и инсулт.
В други свои изследвания учените разясняват, че хората, работещи през нощта, са застрашени от рак на гърдата и червата. Възможно е това да е свързано с изкуственото осветление, което води до понижаване в секрецията на мелатонин. Известно е, че мелатонинът е способен да потиска ръста на туморните клетки.
Други изследователи подчертават, че даже умереното недоспиване бързо нарушава обмена на хормоните грелин и лептин, отговарящи за апетита. Човешкият организъм генетично е програмиран да не спи през нощта само в два случая: когато трябва да търси храна или да се защитава от опасност. И в двата случая трябва много да се яде, за да се запаси тялото с енергия. Ето защо често нощем съвременният човек се озовава пред хладилника.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.