zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 ефективни начина да се справим сами със стреса



4 ефективни начина да се справим сами със стреса

Да отделим време, да се погрижим за тялото и ума си, за да се почувстваме по-добре.

23 март 2012, здраве.bg

Стресът е част от ежедневния ни живот. Независимо дали го желаем или не, той се прокрадва в тялото и ума ни и ни възпрепятства да продължим напред в личния или професионалния си живот.

Неспособността да се справяме ефективно със стреса води до редица проблеми като преждевременно състаряване на тялото, диабет и сърдечносъдови заболявания. Затова тук сме събрали четири ефективни метода, които ще ни помогнат да преодолеем това препятствие по пътя към здравето и успеха.

1. Дълбоко дишане

Стресът най-често е резултат от недостатъчно и неправилно дишане, особено в моментите, когато белите дробове се нуждаят от въздух най-много. Недостигът на кислород води до много последствия – мускулните клетки не са в състояние да изгарят достатъчно въглехидрати, за да произвеждат енергия, а мозъкът не може да функционира на здравословно ниво.

Неправилното дишане причинява и сънливост, лошо настроение или дори депресия и понижава способността ни да мислим ясно. Затова е важно винаги да пълним белите дробове с целия необходим въздух, за да може тялото да функционира и да се възстановява.

2. Дремки

Подремването от време на време е най-добрият начин да се презаредим, когато сме наистина стресирани. Тялото ни има добър механизъм да се възстановява, за да работи по-добре и по-ефективно. Но за това е необходимо да го оставяме да си почива за известно време, за да позволим на всички необходими за процеса на лекуване хормони да се освободят.

Освен тези кратки дремки, трябва да се уверим и че спим достатъчно нощем. Ако не се наспиваме, тялото ни старее по-бързо и това води до увеличаване на стреса.

3. Да правим нещата едно по едно

Нека не се претоварваме с много задачи едновременно. Дори най-добрите от нас, които могат да изпълняват по много неща наведнъж, трябва да могат от време на време да си организират задълженията така, че да ги вършат едно по едно. Макар че наистина живеем в свят, в който никога нямаме достатъчно време за всичко, което искаме...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.