zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пробиотиците: защо са толкова полезни



Пробиотиците: защо са толкова полезни

Полезните бактерии в червата подпомагат работата на така важната имунна система.

22 март 2012, здраве.bg

... Има доказателства и за това, че пробиотиците играят известна роля в предотвратяването на раковите образувания в храносмилателния тракт, както и в пикочния мехур и черния дроб.

Имунната ни система е определяща за здравето ни. Слабият имунитет води до инфекции, а от друга страна свръхреакцията му може да предизвика сърдечносъдови заболявания, диабет, рак и метаболитен синдром.

Храни, естествено богати на пробиотици

Има множество достъпни храни с натурални пробиотици. Много от тях са били достъпни в продължение на векове и са били важна част от средиземноморската диета и диетата на средния изток. Най-често срещаните в супермаркета храни с пробиотици са:

- Киселото мляко: То е може би най-известната храна с пробиотици. Важно е да избираме такива кисели млека, в които има живи и активни микрокултури.

- Кисело зеле: Ферментиралото в солена вода зеле, приготвено в домашни условия, е най-полезно. Много от продуктите, продавани в магазините, са пастьоризирани, което убива всички полезни бактерии.

- Извара: Това е ферментирал пробиотичен млечен продукт с полезни бактерии.

- Сирене: Но само такова, което е направено от прясно мляко и е оставено да ферментира. Колкото по-старо е сиренето, толкова повече пробиотици съдържа.

- Маслини и кисели краставички: Ако не са пастьоризирани, и те съдържат пробиотици. Важно е да не съдържат натриев бензоат!

Кои са най-добрите хранителни добавки с пробиотици

- Бифидобактериите: Това са едни от най-добре изследваните микроорганизми. Пробиотиците са се използвали от векове в Япония за поддържането на здравето на червата. Доказано е, че тези организми намаляват като бройка с напредването на възрастта ни, което позволява повече от вредните им събратя да правят поразии из тялото ни. Приемането на хранителни добавки с бифидобактерии подобрява баланса на микроорганизмите в червата, което повишава продуктивността на имунната система и помага за справянето с хроничните...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.