zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пробиотиците: защо са толкова полезниПробиотиците: защо са толкова полезни

Полезните бактерии в червата подпомагат работата на така важната имунна система.

22 март 2012, здраве.bg

Използвани от години в най-различни култури по света заради здравословните им ползи, пробиотиците стават все по-популярни с натрупването на доказателства за значимото си влияние върху здравето ни.

Какво всъщност е пробиотик? Пробиотиците са полезни микроорганизми, които се намират най-вече в човешкия храносмилателен тракт. Съществуват много различни видове организми като всеки от тях носи свои собствени ползи. Тези ползи се отразяват на най-елементарното възможно ниво в организма – молекулярното.

Ползи от пробиотиците

Когато мислим за бактерии, обикновено е в негативен аспект. Но пробиотиците са полезни бактерии, които помагат за балансирането на опасните микроорганизми в червата и така понижават инфекциите. Името им буквално означава „добри за живота”. Пробиотиците помагат и за потискането на възпаленията като регулират имунните отговори на организма. Друга тяхна важна роля е да подобрят способността на вътрешната подплата на червата да играят ролята на бариера за вредните химикали или микроорганизми.

Защо днес пробиотиците са ни още по-нужни

Животът днес е различен от този преди години. Модерният ни начин на хранене, замърсителите и химикалите в околната среда, както и честата и нехайна употреба на антибиотици променя баланса на бактериите в червата ни като ни прави по-податливи на инфекции, заболявания, свързани с обмяната на веществата и имунитета. Нека само си го представим. Вътрешната обвивка на червата с всичките си вдлъбнатини и изпъкналости е по-голяма като площ от кожата ни. Освен това в червата се намират по-голямата част от имунните клетки на тялото – приблизително 70-80%.

Как помагат пробиотиците

Все повече изследвания показват, че ползите от пробиотиците са в няколко посоки: коригират високото кръвно налягане, понижават общия и LDL холестерола, модулират обмяната на веществата....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.