zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранителни добавки за мозъка



Хранителни добавки за мозъка

Омега-3 мастните киселини, градинският чай и други билки помагат при проблеми с паметта.

19 март 2012, здраве.bg

... да не превишим дозите, посочени на опаковката.

Розмарин, маточина и градински чай

Статия, публикувана през 2006 г. в списанието Current Pharmaceutical Design, обобщава резултатите от изследвания, проведени във връзка с потенциала на три европейски билки да взаимодействат с холинергичната система, системата от нервни клетки, която играе важна роля за паметовите процеси и когнициите.

Градинският чай обикновено се използва при тревожност, изнервеност, психично объркване и паметови нарушения. Изследванията относно влиянието на тази билка върху здрави хора са открили, че градинският чай дори в единични дози подобрява настроението и резултатите при тестове за възпроизвеждане на определен брой думи.

Маточината е билково лекарство при раздразнителност, тревожност и стрес. Пациентите с деменция, на които била давана маточина, демонстрирали подобрени когниции и намалена тревога.

Розмаринът, използван в европейските билкови традиции за нервно напрежение и проблеми с паметта, доказал способността си да намалява тревожността и да ускорява решаването на математически задачи. Необходими са още проучвания преди розмаринът, градинският чай и маточината да могат да бъдат обявени за широко препоръчителни хранителни добавки за стимулиране на мозъка.

Хранителни добавки с аминокиселини

В „Лекарството за настроението”, книга от специалистът по храненето Джулия Рос, тя пише, че определени когнитивни проблеми и негативни настроения могат да се повлияят положително от хранителните добавки с аминокиселини. Триптофанът например помага при депресия, тирозинът – при настроения, характеризиращи се с апатия, а фенилаланинът – при свръхчувствителност. Преди да започнем да приемаме каквито и да е подобни хранителни добавки за стимулиране на мозъка обаче, трябва да се консултираме с лекар.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.