zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цезаровото сечение не е най-добрият избор за бебетоЦезаровото сечение не е най-добрият избор за бебето

Рисковете са особено високи за децата, родени преди 39-тата седмица от бременността.

12 март 2012, здраве.bg

Ражданията с цезарово сечение не се смятат за рисковани или увреждащи здравето на новороденото бебе, но едно ново проучване започва да се съмнява в това. Добър пример са преждевременно родените бебета, които са твърде малки на размер за стадия на развитие, в който се намират.

Специалисти от училищата по медицина към университетите „Джон Хопкинс” и „Йейл” са направили проучване като събрали информация за раждането и изписването от болницата на 2560 бебета, родени преждевременно и с малки размери.

Цезаровото сечение често се прилага като метод при бебета, диагностицирани с ограничен вътрематочен растеж, които не нарастват нормално в утробата на майката. Изследователите открили, че бебетата, родени преди 34-тата седмица от бременността с цезарово сечение имат 30% по-висок риск от развитие на респираторен дистрес в сравнение с вагинално родените бебета в приблизително същия период от бременността.

Тези открития ни карат да погледнем с друго око на конвенционалното мнение, че цезаровото сечение не излага на риск бебето. Макар че в много случаи тази процедура е медицински необходима за здравето на бебето и майката, това изследване показва, че понякога операцията не е благотворна за плода.

Преждевременното раждане преди 37-мата седмица от бременността е основната причина за смъртността сред новородените. Над милион бебета по цял свят умират всяка година поради преждевременното си раждане. Тези, които оцеляват, често са изложени на риск от здравословни затруднения през живота си - като дихателни проблеми, церебрална парализа и неспособност за учене.

Поради тази причина на много места се опитват да промотират политика и практика за ограничаването на медицински ненужните цезарови сечения, особено спрямо тези, насрочени за по-ранен етап от 39-тата седмица от бременността.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.