zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с пристъпите на глад през бременността



Как да се справим с пристъпите на глад през бременността

Да сме по-често гладни през бременността е нещо нормално, но е добре да имаме известен контрол.

7 март 2012, здраве.bg

Спомняте ли си как сте пращали мъжа си посред нощ за сладолед и ягоди или сте се обаждали на майка си, за да я питате за рецепта на любима храна от детството си? Около 50% от бременните жени преживяват пристъпи на глад, свързани с необичайни храни по необичайно време от денонощието.

Макар че в Индия се смята, че по време на бременността жените имат склонност да похапват повече кисели краставички и цитрусови плодове, пристъпите на глад всъщност включват огромно разнообразие от храни и са съпътствани от странна слабост към нехранителни предмети като керамични чаши или восъчни пастели.

На какво се дължат пристъпите на глад

Ако започнем да търсим причините, ще открием, че пристъпите на глад по време на бременността най-вероятно се дължат на тежките хормонални промени, настъпващи в женското тяло през този период. Сутрешното гадене, подутият стомах и умората карат бременната да изпитва желание за консумация на определени видове храни, които носят комфорт и облекчение. Същото се отнася и за керамичните чаши и другите странни предмети, към които можем да развием слабост – те буквално ни успокояват.

Често причините са чисто психологически, защото бременността е период, в който жените имаме оправдателна причина да си угаждаме на всички прищевки.

Понякога пристъпите на глад възникват, защото имаме недостиг на желязо, магнезий, протеини, витамини или калций по време на бременността, но все още няма научни доказателства за точните причини на това състояние.

Как да овладеем пристъпите на глад по време на бременността

Пристъпите на глад не се считат за нещо ненормално или вредно и не засягат пряко протичането на бременността. Това е също толкова нормално, колкото нежеланието да ядем определени неща през този период. Все пак има няколко разумни начина да овладеем глада, за да не пращаме съпруга си през вечер до супермаркета...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    9 месеца    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.