zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с пристъпите на глад през бременността



Как да се справим с пристъпите на глад през бременността

Да сме по-често гладни през бременността е нещо нормално, но е добре да имаме известен контрол.

7 март 2012, здраве.bg

... по малките часове.

Киселото мляко е много добра опция, когато изпитваме силно желание да си хапнем нещо сладко. Сладоледът също е подходящ избор - ако нямаме проблем с наднорменото тегло или диабета. Когато изпитаме силно желание да похапнем шоколад обаче е препоръчително да ядем течен шоколад вместо с ядки или плодове.

Специалистите твърдят, че питателната закуска може да ни помогне да избегнем пристъпите на глад през деня. Ако се чувстваме сити и доволни, ще се чувстваме по-малко гладни.

Когато изпитваме желание за похапване на висококалорични храни като млечен шейк, хамбургер, кекс, бонбони или шоколад, е желателно да ограничаваме порциите, които консумираме. Порциите кашкавал, сирене и други високомаслени продукти също трябва да се ограничат. Когато си поръчваме нещо навън, е добре да е малка порция. Важно е да се разхождаме редовно, за да изгаряме възможно най-много калории.

Понякога може да изпитваме глад за нещо, от което тялото ни наистина се нуждае. Плодовете и зеленчуците, особено цитрусовите, са полезни за здравето ни не само по време на бременността, но в това състояние можем да ги ядем когато ни се прииска в каквито поискаме количества.

Важно е да сме разумни и да разбираме какво представлява емоционалното хранене. То е явление, което се наблюдава и без да сме бременни, и може да бъде контролирано като се разсеем с филм, похапване на плодове или пуканки.

Също така можем да излезем за разходка с мъжа си или на едно кръгче с колата. Но не трябва да забравяме да вземем със себе си здравословни закуски, за да не се окажем изневиделица на гишето на МакДоналдс. Една чаша сок също може да помогне. Ако нямаме проблем с готвенето и аромата на някои храни, докато сме бременни, е желателно сами да приготвяме ястията, които ни се прияждат спонтанно. Това ще държи вниманието ни заето с нещо, а и ще ни позволи...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    9 месеца    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.