zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Оптимизмът намалява наполовина риска от инфаркт и инсултВ сравнение с песимистите, оптимистите по-рядко умират от сърдечно-съдови заболявания, твърди холандско проучване.

здраве.bg

Институтът за психично здраве Делфланд е изследвал 545 мъже и резултатът показва, че при най-оптимистично настроените, рискът от смърт, вследствие на сърдечно-съдови проблеми, е намален наполовина.

Учените смятат, че това вероятно се дължи на факта, че оптимистите се движат повече и като цяло се справят по-добре с проблемите.

Специалистите по сърдечно-съдови заболявания са съгласни, че позитивното отношение може да има значителен ефект върху здравето.

Предишно изследване показва, че оптимистите живеят по-дълго, но проучването от Делфланд е първото, което открива конкретна връзка между съотношението на сърдечно-съдовите заболявания при хората с различен тип нагласа към живота.

Мъжете, участвали в изследването, което е продължило 15 години, са били на възраст от 64 до 84 години. Те трябвало да попълнят специален въпросник, за да се определи дали са оптимисти.

Екипът от Делфланд е установил, че при тези, които са били определени като оптимисти през 1985 година, рискът да починат от инфаркт или инсулт до 2000 г., е бил с 55% по-малък. Изследователите са взели под внимание и такива основни фактори като тютюнопушенето и наличието на “семейна история” на тези заболявания.

Ръководителят на проекта Ерик Гайлти казва: “Изглежда, че оптимизмът влияе върху здравето на сърдечно-съдовата система по няколко начина – директно и индиректно”.

Той съветва песимистите да не се примиряват с това, че са изложени на по-голям риск от проблеми със сърдечно-съдовата система, а да вземат мерки за намаляване на този риск, като бъдат по-активни и спрат или поне намалят цигарите.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.