zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шафранът – кралят на всички подправки



Шафранът – кралят на всички подправки

Шафранът се добива от специфичен вид син минзухар, характерен за Мала Азия и Европа.

1 март 2012, здраве.bg

Шафранът е подправка с изключително богат вкус, която се отглежда най-вече в някои европейски и азиатски страни. Често се използва за подправяне на ястия с пиле, риба или ориз. Поради жълто-оранжевия си цвят, шафранът може да се ползва и като боя за текстил. Но ползите от тази подправка се простират далеч извън вкусовите и оцветяващите й свойства. Тя помага за облекчаването на различни болестни симптоми и осигурява на организма антиоксиданти - за по-добро цялостно здраве.

Шафранът е жълто-червена подправка, добивана от изсъхналите близалца и върхове на растението Crocus satisvus - вид минзухар - есенно цвете, типично за района на Мала Азия. Можем да открием шафран в различни лекарства, парфюми, бои и като подправка за вкус в храни и напитки.

Според различните енциклопедии по билкова и алтернативна медицина, са нужни близо 150 000 цветя за добиването на 1 кг шафран. Това го превръща в една от най-скъпите подправки в света.

Приложения на шафрана в Древността

Гръцкият поет Омир твърди, че бог Зевс използвал шафран, за да подсили сексуалността си. Според различни други източници от Древна Елада, гърците използвали шафран и при безсъние. Римляните пък установили, че той помага и за по-бързото изтрезняване. Арабите открили още свойства на шафрана – да намалява болката и различните видове спазми.

Други негови приложения в Античността са употребата му при стомашни проблеми, както и при унищожителни за онзи период болести като бубонната чума и едрата шарка.

Химически състав на шафрана

Близалцето на жълтия минзухар съдържа разнообразни химични съставки, включително въглехидрати, минерали, клей, рибофлавин, тиамин, оцветяващи пигменти като кроцин, антоцианин, каротин, ликопен, зеаксантин и аромат, наречен „шафранал”, както и овкусяващи съставки като пикрокроцин....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.