zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храним се според компанията



Храним се според компанията

Хранителните ни навици се променят в зависимост от хората около нас.

29 февруари 2012, здраве.bg

Когато се хранят заедно, хората са склонни да наподобяват поведението на другите – нещо, което психолозите определят като „поведенческа мимикрия”. Това на практика означава, че най-често ядем толкова колкото и каквото и тези на масата до нас, показват изследванията.

Сега ново изследване доказва, че, когато една жена се храни с друга, която никога не е срещала преди, двете имитират хранителното си поведение и дори всяка хапка е синхронизирана като време.

Целта на изследването била да бъдат изучени потенциалните механизми на този ефект на моделиране, известен като поведенческа мимикрия - несъзнателното имитиране на поведението на събеседника.

За целта били изследвани 70 двойки млади жени, докато се хранели заедно. Учените записвали всяка тяхна хапка. След това бил правен анализ на поведението на всяка една от участничките в експеримента. За да бъде определено като съвпадение, хапката на едната жена трябвало да бъде не по-късно от 5 секунди след тази на другата. Мимикрията протичала и в двете посоки и била по-отчетлива в началото на храненето, отколкото към края му.

В това изследване не е обърнато специално внимание на факта дали жените умишлено или несъзнавано имитират човека до себе си - в предишни проучвания вече е било доказано, че това е предимно несъзнателен процес. Хората обикновено не съзнават социалните влияния, които се отразяват на хранителните им навици.

Възможно е обаче и жените да са се наблюдавали една друга и умишлено да са се приспособявали към модела на хранене на събеседничката си, тъй като никога преди не са се виждали и по този начин са се опитвали да установят социална връзка. Това би могло да обясни защо мимикрията е намалявала към края на храненето – жените може би вече са се чувствали по-близки и свързани социално.

Засега не е известно дали същият модел на поведение и навици при храненето ще се проявят и при хора, които често общуват и се хранят заедно.

Но това значи ли, че, ако искаме да отслабнем, трябва да избягваме...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.