zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Силата на позитивното мисленеСилата на позитивното мислене

Как медитацията променя дори физически нашия мозък.

28 февруари 2012, здраве.bg

Практиката на медитацията може да промени дори физическата структура на мозъка като увеличи гама мозъчните вълни и завинаги измени способността ни да внимаваме, показва проучване на специалисти от САЩ.

В течение на няколко гидини учени от Университета на щата Уисконсин са анализирали ефектите от будистката медитация върху т.нар. гама мозъчни вълни. Макар и отдавна да се знае, че ползите от медитацията включват понижаване на стреса и тревожността, изследователите сега смятат, че, когато се практикуват редовно, медитационните техники могат да предизвикат структурни промени в самия мозък. Тази способност на мозъка да расте и да се развива учените наричат „невропластичност”.

Как мозъкът ни расте

В миналото учените са вярвали, че щом веднъж мозъкът се формира в ранното детство, остава физически непроменен през целия ни живот. Напредъкът в технологиите за сканиране на мозъка са променили това разбиране и сега учените вече изповядват идеята за т.нар. невропластичност и непрекъснатото развитие на мозъка.

Какво показва изследването за ефекта на медитацията върху мозъка

През ноември 2004 г. учените от университета на Уисконсин публикуват в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences резултатите от изследване, които показват, че тренирането на ума променя физическата обиколка на мозъка. Изследването включвало будистки монаха, всеки от които е прекарал между 10 и 50 хиляди часа в медитация, а от друга страна доброволци без предишен опит в медитационните техники. Всички участващи в експериментите били помолени да медитират върху нещо, предизвикващо у тях съчувствие. В същото време учените следели мозъчната им дейност.

Опитът разкрил, че практикуването на традиционната будистка медитация повишава нивата на гама-вълните в мозъка при абсолютно всички участници. Гама-вълните са отговорни за увеличените нива на бдителност, схватливост, интелигентност, фокусиране и енергия, по-добрата памет и по-позитивните мисли и настроение.

Експериментът...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.