zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Клюките са от полза



Клюките са от полза

Споделянето дори на такива „новини” действа успокоително и потиска стреса.

здраве.bg

Много хора смятат клюките за безсмислено и неоснователно бърборене, което може единствено да навреди на репутацията на обсъжданата личност. Но, оказва се, споделянето на клюки може да е и полезно – защото намалява стреса и се отразява положително върху нечистите стремежи на някои да уязвят или да получат някаква полза от лошото си поведение.

Това са заключенията на група социални психолози от Университета на Калифорния в Бъркли, базирани на проведени експеримента със стотици доброволци.

Клюкарстването може и да има лоша репутация, но всъщност клюките играят важна роля в поддържането на социалния ред, твърдят изследователите в януарския брой на изданието Journal of Personality and Social Psychology, където са публикувани техните резултати.

Освен това психолозите са установили, че клюките могат да имат и терапевтична стойност. Сърдечният ритъм на участниците в изследването се покачвал, когато видели някой да се държи зле, но покачването било умерено, ако изследваните лица имат с кого да споделят на какво са станали свидетели. Разпространяването на информация за провинилия се кара хората да се чувстват по-добре и намалява стреса и отрицателните емоции.

Нуждата „да предупредят останалите за хората с лошо поведение” била толкова силна, че участниците в изследването дори били готови да изхарчат пари - за да изпратят „клюкарско съобщение”, с което да предупредят всички за потенциалните измамници, на чието поведение са станали свидетели, макар и само в рамките на експеримента.

В крайна сметка психолозите заключават, че не трябва да се чувстваме зле от това, че макар и чрез клюки разкриваме непочтеното поведение на някого, особено ако това ще помогне на друг да се предпази от неприятна ситуация.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.