zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Симптомите на високия холестерол



Симптомите на високия холестерол

Как да разпознаем признаците, че холестеролът ни е твърде висок.

здраве.bg

... Когато това стане, се формират големи мехури, които се проявяват като жълтеникави петна по кожата и около очите. Наличието на тези т.нар. ксантоми е знак, че нивото на холестерола в кръвта е твърде високо.

Болки в краката

Прекомерно високият холестерол в кръвта може да се отложи върху стените на артериите, което от своя страна да доведе до артериално заболяване на периферните кръвоносни съдове. Ограниченият поток на кръвта в артериите на краката може да предизвика болки и дискомфорт, които се усещат повече по време на упражнения и всяка друга физическа активност.

Болки в гърдите

Непроследените и неконтролирани нива на холестерола в организма могат евентуално да доведат и до сърдечно заболяване в следствие на блокирането и втвърдяването на кръвоносните съдове. Сърдечните заболявания могат да предизвикат болки в гърдите, горната част на корема и врата. Понякога се появява и усещането за стягане в гърдите, което е съпроводено с болка и тежест в главата и изтръпване на ръцете и челюстта.

Недостиг на въздух

Липсата на издръжливост у един здрав човек може да сочи за наличието на висок холестерол. Засегнатият може да чувства, че не му достига въздух по време на упражнения, при бързо вървене или дори по време на ежедневните дейности.

Палпитации

Палпитациите са резултат от високото кръвно налягане в следствие на блокирането на артериите и ограничаването на потока на кръвта. Те се характеризират с неравномерни сърдечни удари. Сърцето сякаш пропуска един удар, а след това прави един по-силен. Палпитациите често са съпроводени от затруднено дишане.

Прекомерно потене и периоди на изтощение

Ограничаването на потока на кръвта от сърцето към мозъка може да доведе до симптоми на удар. Пациентите в такива случаи започват да се потят прекомерно и усещат епизоди на силно изтощение.

Холестеролът...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.