zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Симптомите на високия холестеролСимптомите на високия холестерол

Как да разпознаем признаците, че холестеролът ни е твърде висок.

здраве.bg

Високият холестерол е една от основните причини за възникването на сърдечни заболявания, които надминаха рака в класацията на най-фаталните болести в модерния свят. Повечето случаи на висок холестерол са в резултат от заседнал начин на живот, погрешни хранителни навици и затлъстяване.

За съжаление все повече хора, засегнати от това състояние, са в по-младата възрастова група. Още повече, че през последните години се наблюдава видимо покачване на броя на пациентите с висок холестерол, което от своя страна сочи за недостатъчно внимание от страна на хората към този здравословен фактор.

Въпреки че високият холестерол е сериозен здравен проблем, е възможно пълното излекуване от състоянието с помощта на ранна диагноза, освен ако причината за възникването му не е на генна основа. Повечето случаи на висок холестерол могат да се коригират с помощта на промени в начина на живот, диета с по-ниска консумация на мазнини и упражнения, но прекомерно високите нива могат да изискват и специални лекарства.

Защо са важни редовните прегледи

Тъй като състоянието се проявява без специфични симптоми, един като цяло здрав човек може и да не предполага за наличието му, докато високия холестерол не нанесе увреди на органите и не покаже присъствието си чрез появата на по-сериозни заболявания и здравни проблеми. Прекомерното количество на холестерол в кръвта може да се натрупа в невъзпалените кръвоносни съдове и да образува плака, която причинява стесняване на кръвоносните пътища - атеросклероза.

Пълното запушване на тези кръвоносни съдове може да доведе до сърдечна недостатъчност или удар, които са животозастрашаващи състояния и причиняват значими увреди на другите органи и системи в тялото. Важно е да сме проактивни и да ходим на редовни профилактични прегледи, за да получим бърза диагноза и навременно лечение.

Симптомите на високия холестерол

Наличие на ксантоми

Излишният холестерол в кръвта може да се натрупа в сухожилията или други части на тялото....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.