zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Симптомите на високия холестеролСимптомите на високия холестерол

Как да разпознаем признаците, че холестеролът ни е твърде висок.

здраве.bg

Високият холестерол е една от основните причини за възникването на сърдечни заболявания, които надминаха рака в класацията на най-фаталните болести в модерния свят. Повечето случаи на висок холестерол са в резултат от заседнал начин на живот, погрешни хранителни навици и затлъстяване.

За съжаление все повече хора, засегнати от това състояние, са в по-младата възрастова група. Още повече, че през последните години се наблюдава видимо покачване на броя на пациентите с висок холестерол, което от своя страна сочи за недостатъчно внимание от страна на хората към този здравословен фактор.

Въпреки че високият холестерол е сериозен здравен проблем, е възможно пълното излекуване от състоянието с помощта на ранна диагноза, освен ако причината за възникването му не е на генна основа. Повечето случаи на висок холестерол могат да се коригират с помощта на промени в начина на живот, диета с по-ниска консумация на мазнини и упражнения, но прекомерно високите нива могат да изискват и специални лекарства.

Защо са важни редовните прегледи

Тъй като състоянието се проявява без специфични симптоми, един като цяло здрав човек може и да не предполага за наличието му, докато високия холестерол не нанесе увреди на органите и не покаже присъствието си чрез появата на по-сериозни заболявания и здравни проблеми. Прекомерното количество на холестерол в кръвта може да се натрупа в невъзпалените кръвоносни съдове и да образува плака, която причинява стесняване на кръвоносните пътища - атеросклероза.

Пълното запушване на тези кръвоносни съдове може да доведе до сърдечна недостатъчност или удар, които са животозастрашаващи състояния и причиняват значими увреди на другите органи и системи в тялото. Важно е да сме проактивни и да ходим на редовни профилактични прегледи, за да получим бърза диагноза и навременно лечение.

Симптомите на високия холестерол

Наличие на ксантоми

Излишният холестерол в кръвта може да се натрупа в сухожилията или други части на тялото....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news

 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.