zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сауната - подобрява настроението и е от полза за сърцето



Сауната - подобрява настроението и е от полза за сърцето

Топлото приятно чувство, което изпитваме в сауната, не е плод на въображението ни.

21 януари 2012, здраве.bg

... временно спрели кръвоснабдяването на сърцето на лабораторни животни, имитирайки по този начин инфаркт на сърцето, след което ги водили в сауна всеки ден за четири седмици. Последващи прегледи установили по-малко промени в кухините на сърцето, отколкото нормално настъпват след инфаркт у животните, на които не е било провеждано лечение със сауна. В допълнение, ендотелните клетки на тези животни съдържали повече от ензима (азотен оксид синтетаза), който регулира кръвното налягане и растежа на нови кръвоносни съдове.

Проф. Тони Мусиванд от Кардиологичния институт към Университета на Онтарио, Канада, пък твърди, че многократните посещения на сауна стимулират в организма производството на азотен оксид и други сигнални молекули, които в края на краищата намаляват съпротивлението срещу, което изпомпва кръв сърцето.

Още полезни страни на сауната

Според учени от Университета в Колорадо сгряването на тялото може да има и други полезни ефекти. Екип от този университет е идентифицирал група от неврони, които освобождават серотонин в специфична област на мозъка при повишаване на телесната температура. Изглежда че те инициират охлаждане, но освен това влияят и на област на мозъка, която регулира настроението. Това може би прави посещенията на горещата сауна така приятни.

Интересно е, че същите неврони стимулират и симпатиковата нервна система. При този процес се увеличава кръвното налягане и се ускорява сърдечната дейност, но пък затоплянето на кожата потиска симпатиковата нервна система, което по правило е полезно за хората, претърпели инфаркт.

Въпреки обнадеждаващите резултати, голямата част от специалистите все пак предупреждават хората със сърдечна недостатъчност да не бързат към най-близкия спа център. Понастоящем кардиолозите не препоръчват на пациентите със сърдечна недостатъчност да се излагат на високи температури, вкл. да посещават сауна, или ако това става, да е под лекарско наблюдение.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.