zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сауната - подобрява настроението и е от полза за сърцето



Сауната - подобрява настроението и е от полза за сърцето

Топлото приятно чувство, което изпитваме в сауната, не е плод на въображението ни.

21 януари 2012, здраве.bg

У хората, страдащи от хронична сърдечна недостатъчност, които посещавали сауната пет пъти в седмицата в продължение на три седмици, се наблюдава подобрение на функцията на сърцето и увеличаване на физическата активност до появата на симптоми.

Паралелно с това, невроните в мозъка освобождават по-големи количества от т.нар. хормон на щастието – серотонин в отговор на повишената температура на тялото. По този начин може най-просто да се обясни чувството на задоволство, което сауната ни доставя.

Сърдечна недостатъчност настъпва тогава когато сърцето не е способно да доставя достатъчно кръв за тялото и се проявява със задух и затруднения при извършване на физически упражнения. Резултатите от предишни изследвания са предположили, че сауната вероятно е полезна за здравето. За да докажат или отхвърлят това, експерти от Япония помолили доброволци, страдащи от сърдечна недостатъчност, да вземат сауна за 15 минути, като в следващите 30 минути се покриват с одеяло, което поддържа темепратурата на тялото им с около 1 градус над обичайната.

Тази своеобразна терапия със сауна довела до увеличаване на способността на сърцето да изпомпва кръв, а участниците в експеримента увеличили разстоянието, което могат да извървяват ходейки за 6 минути от 337 метра на 379 метра.

Екипът също така установил, че е подобрена функцията на ендотела – мембраната, която покрива сърцето отвътре и която освобождава фактори, контролиращи размера на кръвоносните съдове и образуването на тромби. Учените, цитирани от American Journal of Cardiology, констатирали повишено количество на циркулиращите ендотелиални прогениторни клетки – стволови клетки у възрастните хора, които могат да се превърнат в ендотелни клекти.

При друго изследване, публикувано от American Journal of Physiology, същата група експерти...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.