zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смартфоните увеличават стресаСмартфоните увеличават стреса

Удобствата от модерния мобилен телефон понякога ни носят повече негативи отколкото удобства.

19 януари 2012, здраве.bg

Ако сме придобили натрапчивия навик със смартфон в ръка да проверяваме интернет пощата си на всеки 2-3 минути или непрекъснато да следим какво се случва в някоя социална мрежа, значи вече сме подминали разумната граница, в която модерните технологии са ни от полза, предупреждават ни британски учени. Според резултатите от тяхното изследване има пряка връзка между все по-дългия престой в световната мрежа, толкова удобен и през смартфона, и повишеното ниво на стрес.

Причината е в непреодолимата нужда, която изпитваме, да проверим и отговорим на всеки имейл или постинг. Изненадващо или не, но изследователите не са установили връзка между нивото на стрес и професионалното използване на смартфоните за работни цели.

Макар че смартфоните стават все по-услужливи в това да ни улеснят живота, истината е, че ставаме зависими от тях и всъщност се оказва, че сами търсим стреса, вместо да се освобождаваме от него с помощта на новите технологии.

Първо, за да се научиш да използваш смартфоните със специфичните особености на всяка операционна система, това повишава стреса. Изследователите са провели тест сред над 100 участника, включително студенти, продавачи на дребно и служители в публичния сектор. Всички те трябвало да попълнят въпросник, свързан с употребата на техния смартфон.

Резултатите показали, че хората обикновено бързат да си купят смартфон - за да ги улесни в справянето с работата им. След това обаче се оказва, че те използват своя телефон все повече за лични цели. И желанието да контролираме какво се случва в социалните мрежи изтласква на заден план работата.

С придобиването на тези навици, стресът се покачва значимо. И разбира се, колкото по-често проверяваме смартфона си по лични нужди, толкова повече стрес преживяваме. В някои случаи необходимостта да поддържаме връзка със света по този електронен начин се засилва дотолкова, че усещаме стимули, свързани със смартфона, които всъщност са илюзорни – например ни се струва, че усещаме вибрация или чуваме...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.