zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Автомобилът и телевизорът покачват риска от инфаркт



Автомобилът и телевизорът покачват риска от инфаркт

Физическата активност на работното място и в свободното време съществено понижава риска от сърдечносъдови заболявания.

18 януари 2012, здраве.bg

Хората, които с склонни да прекарват твърде много време в автомобила си и пред телевизора е 27% по-вероятно да получат инфаркт, сочат резултатите от глобално изследване върху физическата активност и сърдечните заболявания.

Изследването е обхванало над 29 хиляди души в 52 страни и е първото по рода си, което анализира как физическото натоварване се отразява на вероятността от сърдечна недостатъчност, още по-малко резултатите са сравнявани сред представителите на различни социални групи и нации.

Резултатите от изследването показват, че умерената физическа активност - на работното място и в свободното време намаляват съществено риска от сърдечносъдови проблеми. При анализа на резултатите физическата активност на самото работно място била разделена на четири нива на натоварване: от ежедневие, лишено от каквото и да е движение до извършване на тежък физически труд.

Не е изненадващо, че резултатите, публикувани в изданието European Heart Journal, показват колко много физическата активност е полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, но ефективността се различавала в зависимост от средата и интензивността на действията.

Друг аспект от изследването било да се проучи дали притежанието на кола, мотор, стерео уредба, телевизор, компютър, земя или добитък повлияват здравето. Участниците, притежаващи телевизор (което били 25% от изследваните лица в бедните страни и 2/3 от тези в богатите), се оказали с по-висок риск от инфаркт на миокарда. Диабетът и високото кръвно налягане също се оказали по-често срещани сред тази група, но само в страните от развиващия се свят.

Всъщност притежанието на автомобил и телевизор повишава 4 пъти вероятността в бедните страни и 2 пъти повече в богатите хората да водят заседнал начин на живот, особено на работното си място....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.