zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай топи мазнините по корема



Зеленият чай топи мазнините по корема

Резултатите от различни изследвания сочат, че катехините допринасят за изгарянето на мазнините.

10 януари 2012, здраве.bg

Зеленият чай се получава от листата на Camellia sinensis и съдържа мощни антиоксиданти - катехини, сред които епигалокатехин-галат или съкратено EGCG. Антиоксидантите като EGCG предпазват клетките от увреда, а според някои изследвания предпазват и от рак, сърдечни и други хронични заболявания.

Сега резултатите от новите изследвания сочат, че катехините в зеления чай могат да помогнат и за стопяването на мазнините по корема при хората с наднормено тегло.

Изследване, публикувано в Journal of Nutrition, е установило, че EGCG в зеления чай подпомага изгарянето на мазнините по корема при хора с наднормено тегло, които освен това следват и тренировъчна програма.

Изследователите включили 107 души с наднормено тегло в програма, според която или ще правят редовни упражнения и ще получават напитка плацебо, или ще правят редовни упражнения и ще получават напитка, съдържаща EGCG, в продължение на 3 месеца.

Според резултатите и двете групи успели да отслабнат, но хората, приемали напитки с EGCG, изгорили повече мазнини по корема. Тези резултати предполагат, че катехините могат да стимулират изгарянето на мазнините особено в коремната област.

Друго изследване, публикувано в списание Obesity, предполага, че катехините EGCG в зеления чай могат да ограничат мазнините по корема и телесното тегло в хора със затлъстяване.

Учените от Медицинското училище в Шанхай давали ежедневно на 182 души с наднормено тегло или 1 зелен чай с висока доза катехини и 1 плацебо напитка, или 2 зелени чая с висока доза катехини, или 2 зелени чая с допълнително висока доза катехини, или 2 плацебо напитки.

Според резултатите, при участниците, които пиели по 2 зелени чая с допълнително висока доза катехини, отслабването и стопяването на мазнините по корема било най-голямо - допълнителни 5,6 см намаляване на коремната обиколка, 1,9 см намаляване на талията и 1,9 кг свалено тегло.

Още едно изследване, публикувано...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.