zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болното гърло: да го топлим или да го охлаждаме?



Болното гърло: да го топлим или да го охлаждаме?

здраве.bg

... спазмите
Студената храна или напитки предизвикват спазми на кръвоносните съдове, което затруднява преглъщането и дишането. Топлата супа, бульон или пюре са натурални противовъзпалителни средства не по-лоши от сладоледа. Те не травмират гърлото и възстановяват силите.

• Аюрведа препоръчва топлото
Според традиционната индийска медицина аюрведа сладоледът, както и останалите млечни продукти карат организма да произвежда повече слуз. Това означава, че хремата, която е типична за всяка настинка, се засилва от сладоледа, слизестите тъкани стават по-чувствителни и преглъщаме по-трудно.

• Лекарствата действат по-добре
При по-висока температура на засегнатите от болестта места лекарствата действат по-ефективно. Когато меките тъкани на гърлото са по-влажни (което се постига при по-висока температура), лекарството има възможност да се усвои по-добре, а и по-бързо.

• Поддържа имунитета
Охлаждането може и да води за кратко до облекчение на болковите симптоми в гърлото. Но от друга страна така се забавя процесът на оздравяване. Всяко охлаждане отслабва имунитета. Това важи особено за децата и по-възрастните.

В крайна сметка къде е истината?

1. Дори да звучи парадоксално, лечението на болното ни гърло със студено е наистина ефективно. Но това важи единствено за самото начало на заболяването. Тогова действително можем да докажем максимата „Клин клин избива”. Ако обаче след няколко часа състоянието ни не се подобри, а напротив – симптомите се задълбочат, значи студеното не помага и е време да прибегнем до добре познатите ни средства за лечение – с топла супа и шал около гърлото.

2. Не бива дори да се опитваме да лекуваме...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.