zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на новогодишната елха



Синдромът на новогодишната елха

19 декември 2011, здраве.bg

Запушен нос, кашлица и безсъние: до такива проблеми може да доведе новогодишното дръвче у дома, пише британския вестник „Телеграф”, цитирайки специалисти от Медицинския университет на Ню Йорк.

Те са достигнали до този извод след анализ на 28 вида дръвчета, използвани най-често за новогодишна украса у дома. Данните показват, че в 70% от случаите по дърветата има гъбички, чиито спори лесно проникват в организма на човека при дишането и провокират появата на разстройства като запушен нос, кашлица и безсъние. При някои хора се стигало и до по-сериозни състояния, включително пневмония.

Растежът на вредните гъбички се подхранвал и от по-високата температура у дома в сравнение с естествената среда, в която растат дръвчетата. В резултат на повишената температура гъбичките се размножавали 10 пъти по-бързо.

Как да избегнем риска за здравето си, американските учени оставят на нас самите да преценим и решим. Но според тях и за здравето и за екологията е по-добре да преглътнем липсата на истинско дръвче у дома за Коледа и Нова година и да изберем изкуственото. Или при възможност да украсим едно в неговата естествена среда.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.