zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои са шестте най-популярни диети за отслабване на новия векКои са шестте най-популярни диети за отслабване на новия век

“За” и “против” модерните “писъци” на здравословното хранене.

здраве.bg

... Рене Зелуегер, Роби Уилямс.

Диетата South Beach (Южен бряг)
Зад нея стои Д-р Артур Агатстон,

който казва: “Забравете за нискокарбохидратните и нискомаслените храни и мислете за “правилно”-карбохидратните и “правилно”-маслените”

Как “работи” тази диета? Принципът е – колкото човек е по-дебел, толкова рискът да стане резистентен към инсулина се увеличава.

Страничният ефект от това е, че тялото складира повече мазнини, особено около корема, задните части и бедрата. Диетата разчита на “правилните” карбохидрати (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) и на ограничения прием на “лоши” карбохидрати (кексове, бисквити и др).

Какво казват критиците: Хората, които избягват карбохидрати често установяват значително намаляване на теглото в началото на диетата, но тя има диуретичен ефект и вероятно става въпрос за загуба на течности, не на мазнини.
Фенове на диетата: Никол Кидман

Диетата на Хей
Зад нея стои: д-р Уилям Хей

Как “работи” тази диета? Основната причина за много здравословни проблеми е неправилното състояние на химическите вещества в тялото. Д-р Хей класифицира храните в три вида (протеини, неутрални и скорбяла/нишестета), според начина им на ефективно усвояване. Смесването на протеини и карбохидратни нишестета в едно хранене например, означава, че те няма да бъдат напълно усвоени, което води до натрупване на токсини и тегло.

Зеленчуците и плодовете съставляват голяма част от диетата, но плодовете трябва да се консумират самостоятелно.

Какво казват критиците: Нищо особено. Само от един университет казват, че след проучване не са намерени научни доказателства или причини да се вярва, че карбохидратите и протеините се “бият”, ако се консумират заедно.

Фенове на диетата: Лиз Хърли, Катрин Зита-Джонс.

Диетата GI (джи-ай)
Зад нея стои: Тя се ражда през 2004 г. като клинично изследване, когато д-р Дейвид Дженкинс от университета на Торонто е забелязал ефекта от различните видове карбохидрати върху...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.