zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откъде всъщност тръгва грипът



Откъде всъщност тръгва грипът

Учените вече не са така единни, че родината на грипа е Източна Азия.

здраве.bg

Сезонът на най-голяма актитост на грипа съвсем скоро ще настъпи, но има вероятност този път той да не произхожда от Източна Азия, както е обикновено. Затова е най-добре да се следи развитието на грипните вируси по цялата планета. Само така ще имаме максимална готовност да се справим с евентуалните епидемии, а и да се подготвят по-ефективни ваксини срещу грип за идната зима. Това са препоръките, публикувани в новия брой на Proceedings of the National Academy of Sciences.

През 2008 г. първият глобален генетичен анализ на грипните вируси показа, че придвижването на грипната епидемия през северното, а след това и южното полукълбо е започнало от Китай и съседните й държави.

„Родословното дърво” на вирусните щамове предполага, че грипът винаги циркулира първо в източна Азия преди да напусне този регион и да се насочи към другите краища на света. Според новите събрани данни обаче процесът не е толкова прост или поне вече не е такъв.

Ако източна Азия е родината на вирусите, причиняващи грип, то там генетичното разнообразие следва да е най-изразено, смятат експерти от Националния университет на Сингапур. Но при сравнителен анализ на вируси между 2003 г. и 2006 г. от югоизточна Азия, включително Хонконг и Китай и такива от Австралия, Европа, Япония и САЩ, са установени значително по-малко различия в източна Азия отколкото където и да е другаде.

Изглежда вирусите са мигрирали от целия свят в югоизточна Азия, а нови щамове могат да възникнат навсякъде. Някъде по света през всяко време на годината винаги има грипна епидемия и тя определя грипния сезон в страните с умерен климат, но тези грипни вируси като че не идват от Азия, твърдят вече някои експерти.

Учените, които първоначално бяха единодушни, че грипните вируси водят началото си от източна Азия, вече не са толкова обединени около това мнение. Колин Ръсел от „Кеймбридж” например твърди, че новите изследвания обхващат твърде малко време и недостатъчно региони,...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.