zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Консервите могат да са опасни



Консервите могат да са опасни

здраве.bg

Химическо вещество, използвано при производството на консерви, може да попадне в храната и да застраши здравето ни, твърдят учени от Университета „Харвард”.

Проведените от тях тестове са показали, че химическият компонент бисфенол А (дифенилолпропан) се открива в големи количества в урината на хората, яли консервирана храна, съобщава изданието Journal of American Medical Association.

Бисфенол А се използва при производството на консервени кутии, за да ги предпази от корозия и да спомогне храната да се запазва по-дълго свежа.

Джени Каруайл, ръководител на научния екип, коментира: „Вече е известно, че употребата на напитки, които са съхранявани в някои видове пластмасови опаковки, могат да доведат до увеличаване на количеството бисфенол А в организма. Сегашното ни изследване показва, че консервираната храна може да е още по-опасна за здравето, отколкото сме смятали преди, най-вече заради все по-широкото й разпространение”.

През миналата година Европейската комисия забрани използването на бисфенол А при производството на бебешки бутилки.

още по темата:
- Пластмасовите бутилки вредят на здравето
- ЕС забранява вредна съставка в бебешките шишета от 2011 г.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.