zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От „Шейново” признават за небрежност, но не и за грешка



От „Шейново” признават за небрежност, но не и за грешка

Болницата отрича станалото да е причина за смъртта на родилката .

dir.bg

В случая с 35-годишната родилка, която почина преди два дни в столичната АГ болница “Шейново”, е проявена лекарска небрежност, призна изпълнителният директор д-р Иван Костов. Здравният министър прие констатацията на роднините, че родилката е била размотавана.
Д-р Лина Димитрова - първата, която е преглеждала Надежда Узунова, е трябвало да я приеме, а не да я отпраща да дойде по-късно, каза Костов пред ТВ7.

По думите му това не означава вина за смъртта на жената, а само небрежност. "Ако се докаже небрежност, лекарката вероятно ще бъде уволнена. Лекарят винаги има персоналната отговорност и преди всичко трябва да бъде човек", категоричен бе обаче директорът на болницата.

Според него все още не е ясно от какво точно е починала майката, днес се чакат резултатите от аутопсията и ако тя покаже, че става дума за лекарска грешка, тогава и от други лекари може да се поиска да понесат наказателна и административна отговорност.

Един от шестимата консултанти е закъснял с около 5 минути, призна още д-р Костов. Всички петима завеждащи отделения трябва да се съберат в подобни случаи на спешен консилиум. Той обаче добави, че ръководството на болницата само е инициирало проверки от прокуратурата и МВР.

"Искам да защитя болницата и хилядите пациенти. В "Шейново" са родени най-много деца. След смъртта на жената е имало 17 раждания въпреки стреса за лекарите след публикациите в медиите", каза още Иван Костов.

Той бе категоричен, че ръководството е заинтересовано от пълна прозрачност и близките биха могли да им потърсят съдебна отговорност по този случай.

Днес съветът на директорите на „Шейново” ще разглежда въпроса дали има грешки от страна на лекарите по случая.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов пък се обяви за по-високи санкции, когато има пропуск в работата на болница, предаде „Фокус”. "Това, което трябва да се направи, е десетократно да се увеличи санкцията, когато имаме такъв инцидент, което не изключва възможността след...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.