zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пробиотици възстановяват червата след употреба на антибиотик



Пробиотици възстановяват червата след употреба на антибиотик

Някои пробиотици ефективно поправят вредите, причинени на червата от антибиотиците.

18 ноември 2011, здраве.bg

Пробиотиците са „добрите бактерии”, които повлияват благоприятно равновесието в стомашно-чревната флора. Те са способни да поправят много от вредите, нанесени върху чревната микрофлора при употребата на антибиотици и действат като естествени противовъзпалителни средства, предназначени за страдащите от улцерозен (язвен) колит, псориазис и синдром на хроничната умора.

Чрез поредица от четири клинични изпитвания учени са установили, че някои пробиотици биха могли да бъдат ключов фактор при повлияването на широк спектър болести на червата. В проучване са били проследени над 3000 пациента, които редовно са приемали антибиотик, и било доказано намаление на риска от предизвикана от лекарството диария със 60% - при едновременен прием на един от популярните пробиотици S. Boulardii.

За друг пробиотик (B.infantis) е било установено, че проявява ефикасно противовъзпалително действие у пациенти с улцерозен колит. Изследователите изразяват предположение, че при промяната в баланса на чревната флора пробиотиците подпомагат по естествен път борбата с възпалителните процеси в организма.

Въпреки тези данни, резултати от друго проучване, обхванало повече от 35 000 пациента, страдащи от синдрома на раздразненото черво, сочат, че при повечето участници пробиотикът B.infantis наистина намалява коремния дискомфорт и усещането за подут корем.

Източник: Американски колеж по гастроентерология, 76-та национална годишна среща, Вашингтон, САЩ, 1 ноември, 2011 г.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    лекарства    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.