zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Психология на общуването



Да се разговаря на един език и задължително с “обратна връзка” е най-важното, съветват специалистите.

28 февруари 2006, здраве.bg

Психолозите често се сблъскват със ситуации, в които човек забравя, че общуването е изкуство. Умението ни да осъществяваме контакти предопределя и успеха ни в много сфери на живота.
Последните изследвания показват, че когато слушаме събеседника си, но не откриваме потвърждение на неговите думи в погледа или жестовете му, ние преставаме да му се доверяваме, ставаме подозрителни и се опитваме да намерим подтекст. Установено е, че вътрешната потиснатост и стеснителност понякога изглеждат дори като външна бдителност и агресия. Много често, поради неумението си да разкрие на събеседника своите намерения, човек се оказва погрешно разбран.
Успешният контакт е невъзможен, ако във вас не работи функцията за "обратна връзка" - способността да улавяме какво очаква събеседникът ни от общуването с нас. Печели този, който проявява гъвкавост, способност да превключва на друг тип поведение.
Не трябва да се забравя, че всеки контакт изисква умения за внимателно изслушване и проявяване на търпение. Често, ръководейки се само от личния си опит, се опитваме да създадем контакт с човек, забравяйки, че той има своя ценностна система.
Когато получи от нас някаква информация, събеседникът ни задължително я анализира, сравнява я с това, което вече му е известно, и в края на краищата я тълкува така, както тя най-удобно би се вписала в системата на собствените му убеждения.
За да може и друг човек да ни чуе и разбере, е необходимо да се научим да говорим с него на еднакъв език - общуването винаги се извършва на две нива: вербално (речево) и невербално (чрез езика на тялото).
Трябва да бъдат намерени подходящи начини да привлечем вниманието на партньора. Например, можем да използваме думи или изрази, които влизат в неговата речева система. По отношение на жестовете също можем да подражаваме на неговата поза, на движението на ръцете, на главата.
Партньорът винаги възприема по-добре тембър на гласа, темп на речта и интонация, близки до неговите. Но задължително трябва да се знае, че всеки...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.