zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40% от сърдечните пристъпи минават незабелязани40% от сърдечните пристъпи минават незабелязани

здраве.bg

До този извод стигнаха холандски учени от медицинския център в Ротердам. Почти половината от сърдечните пристъпи и особено по-слабите отминават незабелязано за пациента, тъй като или той не ги усеща или не обръща внимание на симптомите.

Най-често не забелязват състоянието си жените, страдащи от диабет и наднормено тегло, както и по-възрастните хора, които по правило са изложени на по-голям риск от кардиологични заболявания.

Сърдечните пристъпи и инфарктите са една от основните причини за смъртност в развитите страни.

Най-честният, но далеч не единствен симптом е болката в гърдите. В много случаи обаче пациентите я бъркат с тази в резултат на грипно възпаление на белите дробове.

Според холандските учени големият процент незабелязани сърдечни пристъпи е като “подводната част на айсберг – никой не я вижда и не си дава сметка, че съществува. Ако пациентите бяха обърнали внимание на състоянието си и бяха посетили специалист, със сигурност щяха да бъдат избягвани много от по-късните последици”.

По данни на Световната здравна организация на сърдечно-съдови заболявания се дължат 29% от смъртните случаи в световен мащаб, а цифрата за развитите общества е почти два пъти по-висока.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.