zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестта на Алцхаймер може да се окаже инфекциозно заболяванеБолестта на Алцхаймер може да се окаже инфекциозно заболяване

7 октомври 2011, здраве.bg

Болестта на Алцхаймер, известна повече извън научните среди като старческо слабоумие, може би се предизвиква от инфекция, смятат американски учени, цитирани от MedicalNews Today.

Според тях, уврежданията в главния мозък при болестта на Алцхаймер имат много общо с т.нар. прионови заболявания, каквито са лудата крава, болестта на Кройцфелд-Якобс и др. Прионите са особен клас инфекции, които предизвикват тежки увреждания в централната нервна система. Свързаните с тях болести са открити сравнително неотдавна и в голяма степен остават загадка за медицината. Те почти всички се срещан доста рядко, но са необратими и смъртоносни.

До този момент нито една от теориите за възникване на болестта на Алцхаймер не го обяснява с инфекциозна природа. Но новите данни, изнесени от американските учени дават сериозни аргументи в тази посока за обяснение на старческото слабоумие.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.