zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Културата трови мозъците с расизъм и сексизъм



Културата трови мозъците с расизъм и сексизъм

Стереотипите и предубежденията са в голяма степен резултат от влиянието на културата ни, показва изследване.

5 октомври 2011, здраве.bg

Социолозите и психолозите отдавна са установили, че колкото и егалитарен да е един човек, в неговото подсъзнание се крият расистки и сексистски мисли. Но скорошно изследване показва, че това твърдение е по-малко валидно за личността като единица и далеч повече за културата, която ни обгражда.

Хората бързо асоциират двойки от думи, които извикват в съзнанието стереотипи (например черното се асоциира с бедност), но тази тенденция се корени не в социалното значение на двойките думи, а в честотата, с която се срещат заедно в литературата и медиите. Казано по друг начин предубежденията се определят повече от културата, отколкото във вътрешната склонност към омраза у един човек. Например: хората са склонни да асоциират тъмнокожите с насилие, жените със слабост или възрастните хора с навика да забравят – защото са предубедени. Но всъщност за това не е отговорна личната ни представа, а културата, в която живеем, твърдят авторите на изследването, цитирани от LiveScience.

При своето проучване специалистите прожектирали на екран двойки от думи на участниците като те трябвало да отговорят дали двете думи са свързани. Двойките думи били стериотипизирани термини за мъжете, жените, чернокожите, белокожите, младите и старите хора. Установило се, че колкото по-бързо отговорят на въпроса участниците, толкова по-голяма е връзката между двете думи. Както и в други подобни изследвания, хората реагирали по-бързо на двойките думи, които разкриват стереотипи.

Но изследването имало и друга цел. Учените анализирали резултатите с помощта на компютърна програма, наречена BEAGLE, която съдържа модели от статии, публикувани в книги, списания и вестници – общо около 10 милиона думи. Програмата анализира колко често две от думите се появяват близо една до друга. „Ако културата играе роля в изграждането на индивидуалните стереотипи, близко свързаните думи винаги трябва да излизат като резултати с най-бързото време на реакция от страна на участниците, без значение от социалното...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.