zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разкриха тайната на „вътрешния будилник” у човека



Разкриха тайната на „вътрешния будилник” у човека

3 октомври 2011, здраве.bg

Забелязали ли сте как се будите точно на време, когато знаете, че това е необходимо. Човешкият организъм не просто е способен да се събужда в планирания час, но и може сам да изчисли времето, което има за сън. Известни са случаи, когато т.нар. вътрешен часовник дава възможност да се събуждаме например точно преди разсъмване (т.е. всеки ден по едно и също време).

Тайната на тази човешка способност са открили специалисти от Института „Солк” в Калифорния, САЩ. Вместо будилник в нашето тяло има специален ген, който може в „нужното” време да повиши производството на няколко белтъка. В резултат на това човек се събужда.

Откритието дава възможност да бъдат обяснени много случаи на разстройства в съня. Освен това с работата на биологичния ни часовник са свързани механизми, причиняващи рак и диабет.

Американските учени, цитирани от Ройтерс, се надяват, че откритието им ще даде възможност да бъдат разработени нови методи за лечение на безсънието и разстройствата в съня.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.