zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкохолът предпазва от астма



Алкохолът предпазва от астма

28 септември 2011, здраве.bg

Алкохолът в неголеми количества намалява риска от астма. Това твърдят учени, анализирали данни за повече от 20 хиляди души. Тези от тях, които редовно пиели алкохолни питиета в малко количество, страдали от астма значително по-рядко от трезвениците, любителите на бира и злоупотребяващите с алкохол.

Според съвета на изследователите начело с д-р Софи Либерот от болницата Биспеберг, Дания, препоръчителното количество алкохол, за да се намали риска от астма, е от 1 до 6 единици. Този извод се е наложил след 8-годишното изследване на здравословното състояние на участниците в него, които са били на възраст между 12 и 41 години. Само 4% от тези, които пиели алкохол в малко количество – не повече от 2 чаши вино или половин литър бира на ден, страдали от астма. При трезвениците и тези, които рядко употребявали алкохол, вероятността да развият астма била с 40% по-висока, а сред любителите на чашката – с 20%.

Освен това учените установили и връзка между обиколката на талията и повишения риск от астма – натрупването на мазнини в областта на кръста и корема покачвали риска 1,5 пъти, а общото затлъстяване – над 2 пъти, съобщава АМИ-ТАСС.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.