zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ярката светлина и физическите упражнения могат да заменят антидепресантите26 февруари 2006, здраве.bg

На кого не се е случвало мрачното утро да се отрази на настроението. Дори вие самите да не обърнете внимание, специалистите биха определили състоянието ви като сезонна депресия, а според статистиката тя засяга всеки пети жител на развитите страни.
Не мислете, че е нужно веднага да посегнете към лекарствата – учените твърдят, че 80% от случаите могат да се излекуват само с т.нар. светотерапия. С други думи – достатъчното количество светлина ще се справи с обхваналата ви отпуснатост и потиснатост.
Дори не е необходимо светлината да облъчва цялото тяло – решаващо е тя да бъде “преценена” като достатъчна от очите. Според изследванията, по този начин в тялото се стимулира изграждането на особен тип белтъци, които активират хипоталамуса – част от главния мозък, която е отговорна за производството на серотонин и мелатонин – двата основни хормона, които влияят върху настроението, съня и нивото на депресията.
Алтернативен и напълно безвреден антидепресант са физическите упражнения.
Психиатърът д-р Мадхукар Триведи от Югозападния медицински център на САЩ е ръководител на екип, изследвал подробно влиянието на физическата активност върху пациенти със слаба и средносилна депресия. След 4-месечно наблюдение е било констатирано, че при тези доброволци, които са били най-активни физически, аеробните упражнения са намалили депресивното състояние почти наполовина, а дори при тези, които са били по-малко усърдни, е констатирано намаление от 30%.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    психология    aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.