zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заличаваме лошите спомени с таблетка



Заличаваме лошите спомени с таблетка

Проекто-лекарството понижава нивото на хормона на стреса - кортизол.

12 юли 2011, здраве.bg

Инцидентите, лошите моменти от миналото ни и всички онези неприятни спомени, които ни носят тъга, могат да бъдат заличени от съзнанието с помощта на хапче, гласят резултатите от изследване, публикувано в изданието Clinical Endocrinology & Metabolism.

В проучването, довело до сензационните резултати, взели участие 33 доброволци, голямата част от които студенти. Те изгледали видео запис, който разказал историята на малко момиченце, пострадало при инцидент. Според ръководителя на проекта – Мари-Франс Марин, тези кадри, които буквално пресъздават инцидента, в който детето е пострадало, могат да окажат сериозен емоционален стрес, да се запечатат в съзнанието за дълго.

След като стресиращото видео било излъчено на доброволците, екипът на Марин взел проби от слюнката на всеки един от тях. Целта е била да се измерят нивата на стресовия хормон – кортизол, отделил се в тялото им по време на прожекцията. Кортизолът по своята същност е катаболен стероид, който се отделя от надбъбречните жлези и е пряк индикатор за стресовото състояние на човек.

Три дни по-късно екипът изследователи им дал продукт, който понижава нивата на кортизола. Последвал период на наблюдение на доброволците, през който били анализирани нивата на кортизол в организма, тъй като съществуват голям брой доказателства за това, че той се намира в пряка връзка с лошите спомени, които се загнездват в съзнанието.

След приема на медикамента доброволците били разпитани за това какво точно помнят от записа, разкриваш ужасяващия инцидент с детето.

Колкото по-голяма била дозата от медикамента, дадена от изследователския екип, толкова по-трудно участниците си припомняли потискащите или наситените с определена емоция моменти.

Именно поради това учените заключават, че кортизол-инхибиращото вещество се намира в пряка връзка с лошите спомени.
Проучванията продължават, твърди Марин, за да може един ден въпросният продукт да се ползва с успех при лечението на посттравматично разстройство.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.