zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Времето пред телевизора повишава риска от диабет и смъртВремето пред телевизора повишава риска от диабет и смърт

Продължителният престой пред телевизора е вреден за здравето, показва проучване.

4 юли 2011, здраве.bg

Хората, които стоят повече от няколко часа пред телевизора, имат по-голям шанс да развият диабет и сърдечносъдови заболявания, показва проучване, чиито данни са публикувани в специализираното научно издание Journal of the American Medical Association.

Плашещата статистика сочи, че всеки ден повечето европейци прекарват между 3,5 и 4 часа пред телевизора, излагайки по този начин на опасност своето здраве.

Хората пред телевизора не само не спортуват, те са склонни да ядат некачествена храна в промишлени количества, обясняват специалистите. Комбинацията от заседнал начин на живот, нездравословна диета и затлъстяване е предпоставка за развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Въпросното проучване не е първото по рода си, свързващо гледането на телевизия със здравословни проблеми, напомнят експертите. В доклад от 2007 г. е направено заключението, че времето, прекарано пред телевизора, повишава кръвното налягане при деца със затлъстяване.

Друго проучване пък заключва, че децата с наднормено тегло, които гледат реклами на храни, са склонни да консумират двойно повече калории от необходимото.

В новото проучване били анализирани данни от 8 мащабни изследвания, в които са взели участие повече от 200 хиляди души. Заключението било, че за всеки 2 часа прекарано време пред телевизора рискът за развитие на диабет се покачва с цели 20%, сърдечносъдовият риск - с 15%, а рискът от настъпване на смърт - с 13%.

Базирайки се на тези резултати, изследователите изчислили, че ако 100 хиляди души намалят престоя си пред телевизора поне с два часа, то ще бъдат предотвратени 176 нови случаи на диабет, 38 случаи на фатални сърдечносъдови заболявания и 104 случаи на преждевременна смърт.

За да бъдете по-отговорни спрямо собственото си здраве, експертите препоръчват да отделяте поне 30 минути за физическа активност всеки ден. Би било много по-ползотворно от седенето пред телевизора.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.