zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отвъд E. Coli: кои са наистина най-смъртоносните микроорганизмиОтвъд E. Coli: кои са наистина най-смъртоносните микроорганизми

Дребната шарка е била една от най-смъртоносните болести в историята.

Има наистина много опасни вируси и бактерии, но E. Coli не е от тях – поне засега.

здраве.bg

Буквалното изригване на E. Coli (ешерихия коли) в Германия причини смърт, заболявания и паника и накара експертите да се сблъскат с проблема да идентифицират източника на болестта. Но, въпреки че E. Coli може да убива, е малко вероятно да всее опустошение на глобално ниво, убедени са повечето специалисти.

Истинските заплахи – тези, които притесняват обществените здравни експерти – имат определени характеристики, които E. Coli всъщност няма.

Първо, пандемичният потенциал на всеки микроорганизъм зависи от неговата вирулентност, обяснява Джонатан Тъкър, експерт по химически и биологични оръжия в Монтерейския институт по международни изследвания във Вашингтон. Един вирулентен вирус може да убие наистина голяма част от хората, които засегне.

Освен това, този вирус трябва да е високо трансмитен, т.е. да се предава лесно – повечето бактерии, от които трябва да се страхуваме, са тези, които безпроблемно се предават от човек на човек по въздушен път.

И накрая, този вирус трябва да е издръжлив. Издръжливостта на един микроб се измерва със способността му да се задържи в околната среда и да остане източник на инфекция за дълъг период от време, твърди Тъкър. „Всички тези условия определят нивото на опасност”, казва той.

Вариолата например отговаря на това описание. Тя убива около 30% от жертвите си, разпространява се от човек на човек по въздуха и може да продължи да съществува във въздуха сравнително дълго време.

Вирусите като грипа също са обезпокоителни. Въпреки че не са толкова вирулентни като вариолата, инфлуенцата е много лесно разпространима. Това е доказано в миналото и бе една от причините за притеснененията, когато новият H1N1 грипен вирус се появи през 2009 г.

„Това беше истинска заплаха, която предизвика смъртта на 12 000 души само в САЩ през 2010 г.”, споделя д-р Пол Офит, експерт по педиатричните инфекциозни заболявания в Детската болница във Филаделфия.

H1N1 се оказа не толкова лош, колкото се очакваше, но всеки патоген, който се предава „само...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.