zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 чести грешки при използването на слънцезащита



9 чести грешки при използването на слънцезащита

Изборът на нисък SPF фактор далеч не е най-сериозният проблем.

здраве.bg

... слънцезащитен фактор - например 30 или дори 50+. Въпреки това числата за обозначението на SPF могат да са подвеждащи - изчислено е, че SPF 50+ осигурява 3 до 4% повече защита отколкото SPF 15.

Използваме твърде малко слънцезащитен крем. За адекватно покритие на кожата един възрастен човек със „средни” размери на тялото се нуждае от около 30 мл слънцезащитен продукт (приблизително обема течност, който се побира в една шепа) и то при всяко нанасяне. Слънцезащитният крем, лосион или спрей трябва да се нанася поне половин час преди излагане на слънце. Много от тези средства трябва да се ползват отново и след излизане от водата.

Придържайки се към горния съвет, 250 мл слънцезащитен продукт е достатъчен за не повече от 4-5 дни за един човек. Експертите препоръчват нанасянето на такъв продукт дори и през облачните дни.

Разчитаме единствено на числата върху етикета на продукта. Слънцезащитният фактор е създаден за да измерва единствено радиационната защита срещу лъчи от UVB (ултавиолетови-B лъчи) спектъра, но не и защитата срещу UVA (ултавиолетови-А) лъчите (макар някои съвременни средства да предпазват и от тях). И двата вида ултравиолетова светлина могат да причинят кожни лезии и рак. Затова е важно избраният продукт да защитава както от UVB, така и от UVA лъчи.

Други 5 подвеждащи твърдения

Въпреки твърденията на много производители на кремове и лосиони, нито един продукт за слънцезащита не е достатъчно устойчив на вода или пот.

- Колкото и невероятно да звучи на пръв поглед, определени съставки на слънцезащитните кремове се разграждат на светлина. Освен това с течение на времето те търпят процеси на разлагане. Поради тази причина е добре да слънцезащитният крем да се съхранява на хладно и сенчесто място, когато това е възможно. Скорошни изследвания стигнаха до заключението, че 54% от веществата в продуктите за слънчева защита са нестабилни, когато се изложат на слънце, което поражда някои съмнения за тяхната ефикасност.

- Не е нужно...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.