zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип, открит в Германия, е от най-опасния вид



26 февруари 2006, НетИнфо
още новини от НетИнфо


Вирусът H5N1, открит този месец в полите на Алпите, е от най-опасната разновидност, обявиха в събота германски ветеринарни специалисти.
Междувременно все повече сигнали сочат, че вирусът на птичия грип трябва да е достигнал в Европа още през миналата година. Вчера бе съобщено, че патицата, намерена на 15 февруари в езерото Бодензее, е била заразена с болестта. Мъртви птици с птичи грип бяха открити и в северната част на Германия.
Тъй като страната все още е в зимен период, според учените e пределно ясно, че вирусът не е дошъл с прелетните птици, а е бил тук още от миналата година. Мъртвата патица е вид, който целогодишно живее на брега на Боденското езеро.
Тестове в германския институт "Фридрих Льофлер" в Риймс потвърдиха, че патицата е била заразена с най-смъртоносната разновидност, позната като H5N1/Азия.
Самият вирус H5N1 съществува в няколко подразновидности, обясниха от института в Риймс. По-малко смъртоносна разновидност е била открита през 2004 г. в диви патици във Франция и миналата година в патици в северна Италия.
Досега се предполагаше, че вирусът, отнел живота на най-малко 90 души след засичането му в югоизточна Азия в средата на 2003 г., е бил пренесен в Европа от прелетни птици.
Френският президентът Жак Ширак заяви вчера на откриване на земеделско изложение в Париж, че няма никаква опасност да се ядат птиче месо и яйца, предаде Франс прес.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.