zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 храни със скрита захар



9 храни със скрита захар

Към някои храни често се добавя захар - само за да подобри вкуса им.

Много захар понякога се крие в на пръв поглед полезни храни.

здраве.bg

... зеленчуци

Много марки консервирани зеленчуци съдържат скрити захари, които се използват в процеса на производство и пакетиране - за да се увеличи трайността на продуктите. Ето защо експертите напомнят да не забравяте да прегледате добре съдържанието на консервата преди закупуването й. Най-добрият вариант си остават домашно приготвените консерви.

№6: Консервирани супи

Подобно на консервираните зеленчуци, консервираните супи съдържат добавена захар, която увеличава тяхната трайност. Някои продукти могат да съдържат до повече от 10 г захар на порция.

Кой има нужда от консервирана супа, след като с толкова малко усилия бързо можем да си направим супа от замразени зеленчуци.

№7: Многозърнести блокчета с ядки

Ако смятате, че сладките блокчета с много семена и ядки са диетичен избор за закуска или за засищане на апетита през деня, жестоко се лъжете. Повечето от тези продукти са заредени с изключително много захар. Те може и да съдържат здравословни фибри, ядки и семена, но също така са богати на различни видове захар. Някои от тях съдържат до 12 г захар на порция от 30 грама!

За приготвянето на здравословна закуска по-добре си нарежете няколко плода, хапнете шепа ядки и семена или филия пълнозърнест хляб със сирене.

№8: Хляб

Някои хлябове (както пълнозърнести, така и бели) съдържат до една чаена лъжица захар на филия. Затова никога не забравяйте да прегледате етикетапреди да изберете какво ще купите.

№9: Фаст фууд

Едва ли за някой е изненада, че храните във веригите за бързо хранене също са включени в този списък. В действителност те съдържат значителни количества от почти всички вредни елементи на съвременния начин на хранене: сол, нездравословни мазнини, т.нар. празни калории и захари. Оказва се, че голяма част от хамбургерите, пържените картофи и дори салатите съдържат завидни количества скрита захар.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.