zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умората: 4 често срещани причини



Умората: 4 често срещани причини

здраве.bg

Някои хора постоянно се оплакват, че умората при тях настъпва твърде бързо и прекалено често. Този проблем може да продължи дори и ако човек си почива и спи достатъчно. Това е състояние, при което ни липсва енергия и се чувстваме изтощени и апатични, дори без видима причина. Умората често е свързана с обща слабост на организма.

Разбира се, появата на всеки проблем има няколко причини. И, както всяко друго заболяване, умората също може да е резултат от различни фактори. Ако тя продължава дълъг период от време, е най-добре да се потърси консултация с лекар – за да бъде поставена адекватна диагноза и да се назначи лечение.

1. Хипотиреоидизмът е една от основите причини за умората. Хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, са жизнено важни за правилното функциониране на тялото. Затова дефицитът на тези хормони може да доведе до тежка умора. Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не е достатъчно активна и в резултат на това произвежда ограничено количество хормони. Този проблем може да се преодолее с приемане на естествени или синтетични препарати с щитовидни хормони.

2. Анемията е друга водеща причина за умората. Тя е състояние, което възниква, когато броят на червените кръвни клетки падне под нормата. Това се случва най-често в следствие на загуба на кръв, например при тежка менструация или вътрешно кървене. Други често срещани причини за анемията са дефицитът на минерали и витамини като витамин В12, желязо или фолиева киселина, атипичните или хроничните проблеми като заболяване на бъбреците и други. Лечението на този тип умора включва мерки и медикаменти за връщане на червените кръвни клетки в нормата им.

3. Дългото боледуване е друга причина за появата на необичайна умора. А, ако заболяването е било вирусно, тогава състоянието може да е тежко и усещането да продължи няколко дни и дори месеци. По-младите хора често боледуват от инфекциозна мононуклеоза – състояние, което причинява тежка умора.

4. Понякога умората...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.