zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да преодолеeм чувството на глад



Как да преодолеeм чувството на глад

Подходящият избор на храни не е единственото лечение.

dieti.info

Битката с глада вероятно ви е добре позната, особено ако сте се опитвали да сваляте килограми или да ги поддържате след тежка диета за отслабване. За щастие с всеки изминал ден се натрупват нови и нови познания в областта на храненето, които ни дават възможност по-успешно да се справяме с неконтролируемия апетит.

Чувството на ситост и апетитът се регулират от голям брой системи в човешкото тяло, включително от мозъка, стомаха и червата. Въпреки сложните механизми на контрол, съществуват някои общовалидни правила, които ще ви помогнат да контролирате глада и да приемате по-малко калории без да се налага да правите компромиси с количеството храна.

Дъвченето подпомага по-бързото засищане и поради тази причина твърдите „плътни“ храни са по-засищащи от течните калории. В подкрепа на това твърдение, в неотдавна проведено проучване, е доказано, че една ябълка засища повече от ябълковия нектар, който от своя страна е по-засищащ от ябълковия сок.

Защо се получава така? Според диетолозите обяснението е напълно логично: твърдата храна изисква дъвчене, а това стартира процесите на храносмилане и отделянето на храносмилателни ензими, което е първата стъпка към засищането. Чрез този механизъм доброто дъвчене на храната забавя и съответно намалява консумацията на калории. Освен това ябълката съдържа фибри, които също са незаменим помощник в борбата с глада.

Въпреки че течните калории в много напитки задоволяват по-трудно чувството на глад, богатите на вода храни - плодовете, зеленчуците и нискомаслените млечни продукти могат също да помогнат да ядете по-малко калории без да ограничавате порциите.

Добри примери са прибавянето на зеленчуци към основното ястие, приготвянето на домашен сладолед от пресни плодове и нискомаслено мляко или направата на дресинг с помощта на нискомаслени млечни продукти вместо със сметана и олио.

Фибрите - особено разтворимите - играят важна роля за по-бързото засищане, тъй като образуват воден слой в стомаха, който...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.